ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΔημοσιογραφΙα με κουκΟΥλα δεν γΙνεται

Η κριτική που ασκείται στα παραδοσιακά, μέσα «ενημέρωσης» και στην διαπλοκή τους με εξωθεσμικούς αλλά και θεσμικούς παράγοντες έχει τα πολύ σοβαρά ερείσματά της αλλά δεν μπορεί να μεταφραστεί σε συνηγορία υπέρ της διαδικτυακής ασυδοσίας.

Αναγνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει –και σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρει– εναλλακτική και δωρεάν ενημέρωση αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ανωνυμία ή την ψευδωνυμία κανενός. Δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο ούτε οι επιπολαιότητες ούτε οι σκοπιμότητες ούτε οι συκοφαντίες. Όσοι τις διαπράττουν, έχουν βεβαίως κάθε λόγο να μοιράζουν δεκάρικους για την ελευθεροτυπία, αλλά η ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές, εντέλει, οδηγεί σε ενίσχυση της θρασυδειλίας όσων κρύβονται πίσω από τον υπολογιστή τους.
Για την ώρα πάντως το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να υπηρετήσουν την ενημέρωση κι εκατομμύρια άλλοι τους προσφέρουν την ολιγόλεπτη προσοχή τους. Ζήτημα όμως είναι από τις αναρίθμητες σελίδες που υπάρχουν να βρεθούν κάποιες αξιόλογες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για σελίδες των οποίων οι συντάκτες τους αντί να πάνε στον ψυχαναλυτή τους, παίζουν με το πληκτρολόγιό τους. Ακόμη χειρότερα κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τις δωρεάν δυνατότητες του νέου μέσου για να κάνουν αυτό που με τόση επιτυχία κάνουν οι κατεστημένοι εκδότες. Και μάλιστα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης!
Στην παραδοσιακή δημοσιογραφία, στην προ ίντερνετ δημοσιογραφία, ακόμη και για τα ανυπόγραφα κείμενα υπάρχει κάποιος υπεύθυνος. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής ενημέρωσης μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει. Ακόμα κι αν παρέμβει η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, δεν μπορεί να εμποδιστεί η αναπαραγωγή της ψευδολογίας.
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορεί να στηθεί ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, λεηλατώντας την πνευματική και όχι μόνον εργασία άλλων! Χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ! Το να αναφερθεί η πηγή από την οποία αντλήθηκε το δημοσίευμα, που κι αυτό δεν είναι πάντοτε αυτονόητο, δεν αποζημιώνει κανέναν αλλά ζημιώνει πολλούς. Αυτό, κατά την γνώμη μας, συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κι όχι πράξη πολιτισμού. Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι χομπίστες –ζουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους παράγοντας ένα έργο που, ερήμην τους, το οικειοποιούνται άλλοι. Και αυτό θα πρέπει να σταματήσει, εάν θέλουμε οι δημιουργοί να συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά που κάνουν.
Τέλος υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας. Ποιος ελέγχει την είδηση, ποιος την διασταυρώνει και ποιος την αξιολογεί;
Συνοψίζοντας, όλες οι ηλεκτρονικές σελίδες θα πρέπει να έχουν έναν κατά νόμο υπεύθυνο, να σταματήσουν να αναπαράγουν χωρίς άδεια κείμενα άλλων και να λειτουργήσουν με ένα γνωστό σε όλους πλαίσιο δεοντολογίας.
Μόνο εάν γίνουν όλα αυτά θα υπηρετηθεί η ενημέρωση και θα ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία της.

Γι’ αυτό ακριβώς η δική μας σελίδα ΔΕΝ είναι ανώνυμη. Υπηρετείται από ευάριθμη ομάδα συντακτών αλλά υπεύθυνος για τις αναρτήσεις είναι ο εκδότης της έντυπης έκδοσής μας.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

– Οι απόψεις που δημοσιεύονται στον ιστότοπο δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
– Οι φωτογραφίες  προέρχονται κυρίως από την google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν εν αγνοία μας έχει δημοσιευτεί εικόνα που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.

Σχολιάστε